Relationer skadas av missbruk

Många relationer når sitt slut varje dag, varje vecka och varje år. Alla relationer är unika i sig och det finns ingen lösning för alla. Ibland handlar det om att man helt enkelt inte passar bra ihop och därför bör gå skilda vägar. Däremot kan en relation ha en bra grund men tyvärr går i stöp på grund av missbruk och psykiska problem. En sådan relation kan ofta bli hjälpt om det finns tillräckligt mycket styrka i paret och även en stark vilja att lösa problemet.

De flesta vet att missbruk av alkohol, droger och spel är förödande för de flesta relationerna. Missbruk leder ofta till mycket bråk och problem, en stor nackdel till att leva med någon med missbruk är att de oftast förändrar sitt beteende. Vissa kan till och med bli aggressiva och då är det verkligen läge att stanna upp och till och med lämna sin partner. Våld skall ingen behöva stå ut med och någonstans i att vara medberoende så tillåter oftast partnern alldeles för mycket misshandel, både psykisk och fysisk. För de som vill behålla sin relation och är villig att lägga ner energi på den så kan man följa denna lista över steg att ta:

  • Alla anklagelser mot varandra måste sluta, inse att det är missbruket som ligger i grund för era problem men att ni båda säkert har problem som måste tas itu med.
  • Familjerådgivning är ett jättebra alternativ för par som behöver hjälp, se bara till att ni har någon att gå till själva också och inte bara går tillsammans. Ofta kan man tyvärr inte lösa alla problem ihop då man på ett sätt självcensurerar sig.
  • För att en missbrukare och medberoende skall kunna leva ihop så är det tydliga regler som gäller. Exempelvis att båda avstår från alkohol om det känns bättre för båda två, det är tufft att leva med ett missbruk men det kan förenklas om man hjälps åt.
  • Som medberoende gäller det att vara påläst och att förstå missbruket, för alkoholmissbrukande kan man läsa om här http://www.rosenforscenter.se/information/alkoholproblem/