Planera begravning för en närstående

Planera begravning för en närstående

När en närstående dör är det svårt att tänka på det administrativa som bouppteckning och begravning. Dock är det en nödvändighet. En begravning är dessutom ett sätt att ta farväl av någon du hållit kär länge. Det här ska du tänka på när du planerar.

Det finns många sätt att hålla moderna begravningar på. Hos fjallmansbegravning.se/ finns det flera varianter och de hjälper dig med det mesta så att du även får tid att sörja ordentligt. Det första du måste göra när du ska hålla begravning är att bestämma plats och präst.

Planera en begravning

Kontakta en begravningsbyrå, gärna en som även har god koll på det juridiska och kan hjälpa till med andra delar utöver ceremonin. Du ska även fundera ut hur den avlidne faktiskt hade velat ha det. Vill hen begravas i grav eller i en minneslund? Kremeras? Ska det spelas någon specifik musik eller liknande? Vem är inbjuden och hur ska det vara efteråt – kanske middag eller begravningsfika? Var ute i så god tid som möjligt om du redan vet hur en närstående som kanske snart kommer att gå bort skulle velat haft det. Då ligger du redan steget före.

Digitala begravningar

I tider som dessa kan det ibland vara omöjligt att ta farväl av en anhörig. När smitta härjar eller när du själv är sjuk och inte kan gå på en fysisk begravning men ändå vill delta, så finns det digitala begravningar att gå på. Då medverkar du utan att medverka så att säga. Det kan du göra via videolänk till exempel.

För att undvika att coronavirusets sprids mellan människor erbjuder nu flera begravningsbyråer att strömma begravningar, rapporterar P3 Nyheter