Parterapi

Att gå i terapi är idag inte lägre något som man skäms för, eller ska skämmas för heller för den delen – och kanske är det därför som allt fler par väljer att börja gå i parterapi.

Hos psykologenVisst finns det sätt att minimera bråket i familjer och i parförhållanden, men ibland behöver relationen hjälp på traven för att komma över de största hindren. Och det är här som parterapin kommer in i bilden och enligt Socialstyrelsen är det också allt fler par som söker denna typ av hjälp. Till exempel skriver Helsingborgs Dagblad att det faktiskt var totalt 35 000 ärenden som rörde just familjerådgivning i fjol, vilket är en ökning med hela 28 procent mot år 2013. Men hur kommer det sig att det blivit på detta vis? Enligt psykologen Anna Bennich Karlstedt beror denna ökning förmodligen på att inställningen till just parterapi och terapi har mjuknat med åren. Likaså tror hon att det även finns vissa tendenser hos olika par att problematisera relationen, vilket man inte gjorde på samma sätt förr. Här är några frågor som Karlstedt svarade på:

Hur länge går man i parterapi?
Så som trenden ser ut idag är det bara två till fyra samtal i terapi som paren faktiskt går till.

Vilka är det som går i parterapi?
De som söker hjälp är oftast i 30-årsåldern och är antingen gifta eller sambos och har varit detta i mellan fem och nio år – men det är inte alla förhållanden som räddas, men man kan alltid försöka.

När ska man söka hjälp?
Ett tips är att söka rådgivning när allt i relationen börjar kännas tråkig. Till exempel när det inte längre känns roligt längre när helgen kommer och man ska umgås, och att man då istället längtar tillbaka till jobbet istället för hem till sin partner. Likaså är en stor indikator när bråken kommer oftare, blir svårare att lösa och inte heller leder någon vart. Då är det dags att ta in en tredje part som kan hjälpa till att rätta till kommunikationen och vägleda genom att visa vilka verktyg som paret kan använda i specifika situationer för att ta sig vidare – och då är chansen större att förhållandet håller.