När en relation är dålig

Det är svårt att ta sig ur en dålig relation. Anledningarna till varför det är svårt är olika beroende på hur relationen sett ut, hur den ser ut nu, hur länge den har pågått och även hur man är som person. Vi är alla olika, därför finns det inget rätt eller fel i den här frågan. Men, det är viktigt att lämna ett förhållande som är dåligt, och inte går att rädda. Detta kan appliceras på både vänskap och kärlek, och det kan vara svårt oavsett vilket det gäller.

Att våga lämna

Självklart är det inte lätt, plötsligt ska en stå på egna ben, betala sina egna räkningar och laga sin egen mat. Visst är det skrämmande, men det går att klara sig själv. Om man tar sig ur en relation utan att ha någonstans att ta vägen, finns det ändå möjligheter. Man kan sova hos en kompis, hos sin förälder eller faktiskt ta in på ett hotell, eller ett vandrarhem. Har man inte råd kan man kanske låna pengar av en vän, alternativt ta ett smslån (försök bara betala av lånet när det ska, så att du slipper räntan). Det viktigaste är faktiskt att man tar sig ur det som gör att man mår dåligt. Det är väl ändå bättre att vara ensam själv, än ensam i en relation? Här kommer några punkter om när det är dags att lämna en relation:

  • Om kärleken inte längre är lika stark eller har försvunnit helt kanske det är värt att jobba på relationen, men det är också viktigt att inse när det är dags att lämna. Då kommer det också kännas mer naturligt att lämna. Med detta menas inte att det är enkelt, men man är inte längre lika beroende av människan man älskat (eller fortfarande älskar, men inte på samma sätt).
  • Om man är i ett förhållande, där kärleken är stark från ena sidan men inte den andra, är det viktigt att kunna släppa taget om. Det är mycket svårt, men man får försöka tänka efter det gamla talesättet ”If you love someone set theme free”.
  • I värsta fall befinner man sig i en relation där man faktiskt blir dåligt behandlad av sin partner. Det kan vara så att han eller hon använder sig av fysisk och/eller psykisk misshandel. Då är det väldigt viktigt att ta till alla medel för att lämna relationen så snart som möjligt.
  • Om man byggt har byggt hela sitt liv kring en relation, och inte längre vet vem man är utan den andra personen. Egentligen behöver inte relationen ta slut på grund av detta, men det är dock viktigt att  utforska sitt privata jag. Eftersom alla bör kunna ta hand om sig själv.
  • Om någon i relationen har varit otrogoen. Det är aldrig acceptabelt, och även om man kan komma förbi det – är det viktigt att minnas att det i grunden antagligen finns anledning till otroheten.

Läs mer om hur man lämnar ett dåligt förhållande här.