Lås ut psykopaten

Psykopat. Ordet låter obehagligt, och det ska det göra också. När folk hör ordet psykopat tänker de nog vanligtvis på Hannibal Lecter (han från skrämde biopubliken genom att vara en sadistisk kannibal) eller kanske Breivik, som begick vansinnesdådet i Oslo 2011. Men sanningen är att psykopater kan komma mycket närmre så – de kan till och med finnas i din närhet. En psykopat är faktiskt inte någon som bara går runt och mördar, utan det finns olika nivåer av psykopati. Ordet kommer från Grekiskans Psyche (själ) och pathos (lidande), och började användas som begrepp i början av 1800-talet. Från började handlade det främst om mentala avvikelser men nu är det snarare en synonym med personlighetsstörningar som karaktäriseras av charm, egoism, brist på empati och avsaknad av ånger- och skuldkänslor. De människor som är psykopater får oftast vård, om det upptäcks någorlunda tidigt. Det är däremot svårare att diagnoserna en sociopat – och en sociopat kan vara lika farlig som psykopaten. Men medan psykopaten är född med sina drag, har sociopaten fått de genom en utsatt barndom.

Att falla fel

I tv kan psykopater och sociopater göras attraktiva. Den skadade mannen som vill väl, men konstant misslyckas – varpå kvinnorna faller pladask. Men i verkligheten är det inte lika enkelt att leva med sociopat, där är det bra att försöka undvika att ”falla fel”. För det är inte en enkel relation att lämna. Och man väl har lyckats ta sig ur relationen, kan sociopaten återkomma, gång på gång. Då är det viktigt att man förser sitt hem med säkerhet. Se till att ha bra låskraft och låssmed som har möjlighet att byta låset om det behövs.

Bäst är det ju självklart att försöka undvika en relation med någon som har psykopatiska och sociopatiska drag. Här är några punkter på vad du ska hålla utkik efter, för att inte hamna där:

  • De är ofta väldigt manipulerande – och här är det svårt, då men som ”offer” inte alltid vet att man blir manipulerad. Sociopaten är ofta mer charmig än psykopaten, och är därför ännu svårare att upptäcka. Han överöser en med komplimanger, köper presenter och är trevlig mot allt och alla. Tills det vänder, och man inte förstår vad som hände – men det känns som det var ens eget fel.
  • De saknar empati. Det är inte ovanligt att personer med denna störning inte känner av när någon annan mår dåligt. De kan dock i vuxen ålder lärt sig hur en ska reagera om någon gör sig illa eller gråta – men det känner inte med personen som en vanlig person.
  • De är självcentrerade och egoistska. De ser hela tiden till sig själv i första hand och är inte kapabla att sätta något annat före. Om personen i fråga skaffar barn, har han svårt att ge den dess fulla uppmärksamhet. Inte för att den inte älskar, utan för att de viktigaste i deras liv är den själv.
  • De kan inte planera långsiktigt, är impulsiva och oberäkneliga.

Förhoppningsvis är det här några riktlinjer för hur en ska undvika att hamna i en relation med en psykopat eller sociopat. Men om det händer är det som sagt  viktigt att försöka lämna relationen, även om det inte är det lättaste och om man fortfarande är kär. För att göra det kan man ta hjälp av sina vänner, familj eller en jourklinik (till exempel en kvinnojour). Det är också bra att vara förberedd på att vad som helst faktiskt kan hända med denna människan, då den är väldigt oberäknelig.