Komplex och dåligt självförtroende

Med tanke på dagens alla skönhetsideal och krav som samhället ställer på oss är det inte konstigt att allt fler lider av komplex och dåligt självförtroende. Idag ”räcker” det inte ens med att vara snygg, idag ska man dessutom vara framgångsrik, tjäna mycket pengar, ha en bra utbildning i ryggen samtidigt som man ska ha rest och skaffat sig massvis med livserfarenhet. Dessutom ska man helst ha bott utomlands, vara lite känd, driva en blogg och ha de senaste märkeskläderna på sin kropp som man självklart tränar med hjälp av en personlig tränare flera gånger i veckan. Lätt att känna sig nöjd med sig själv när det är dessa förväntningar man har på sig är inte lätt.
 
Tjej som håller för ansiktet

När partnern är en bidragande faktor

Som om inte det vore nog är det alldeles för många, framförallt tjejer och kvinnor, som lever i förhållanden där deras parter hela tiden trycker ner och klankar ner på deras utseende, intellekt etcetera. Att få höra från den man lever med att manär tjock och ful och oduglig är såklart något som tar väldigt hårt. Allt fler går därför på botox-behandlingar, permanent hårborttagning, bröstförstoring, fixar hår och naglar, fejk-bränna, dyra kläder, etcetera bara för att ”duga” inför den de lever med. Det här är såklart helt sjukt och otroligt hemskt och lever man i den här typen av förhållande gäller det att ta sig ur så fort man bara kan, även om det ofta är allt annat än lätt.

Oavsett om man har dåligt självförtroende på grund av samhället, sin partner, människor i skolan, på arbetet eller i bekantskapskretsen så är det viktigt att man bygger upp sin styrka och självbild till den grad att man inte blir påverkad. Detta kan man göra genom att gå i terapi, skaffa en mentor eller coach, sadla om och satsa på det där drömyrket man alltid haft och så vidare. Var stolt över dig själv och glöm aldrig att de som klankar ner på andra är de som är de riktigt osäkra.