Få relationen att hålla under småbarnsåren

Den största krisen i de flesta förhållanden kommer under de första småbarnsåren. Såhär undviker ni att separera när barnen är små.

Forskning har visat varför småbarnsföräldrar separerar och vanligaste orsaken har med förändrade prioriteringar vilket leder till skiftningar i relationen. Pappor önskar till exempel mer ensamtid samtidigt som den nyblivna mamman önskar mer gemensam tid att umgås alla samman i familjen. Önskningarna går tvärt emot varandra kort sagt. Därför är det extra viktigt att verkligen komma ihåg att fokusera på att få kärleksrelationen att fungera under smbarnsåren också, och inte glömma bort varandra. Men ur gör man det på bästa sätt?

Så får ni relationen att hålla

Det finns flera saker att tänka på när barnen är små, speciellt i småbarnsåren som både är hektiska och fyllda av nya ting att få koll på. Extra svåra är dessa år för förstagångsföräldrar. Så hur ska man då göra för att få relationen att fungera? Det är något som tidningen Allas sammanställt några bra tips för. Tipsen är som följer:

  • Glöm inte att ni är ett par – fortsätt vara fysiska. Det är lätt att fastna i småbarnsbubblan och börja behandla varandra mer som kompisar än som kärlekspar, genom att underhålla den fysiska relationen lika väl som den psykiska kan ni bibehålla statusen som just ett par.
  • Kommunicera mer – våga prata med varandra. Lyft funderingar och tankar med varandra och håll kommunikationen vid liv, var öppna och tydliga för att undvika missförstånd.
  • Lyssna på varandra – låt din partner känna sig hörd. Kommunikation är ingen monolog utan en dialog, lyssna på din partner och visa att denne blir hörd.
  • Dela på ansvaret – var jämlika i föräldraskapet. Låt inte bara en person ta ansvar för barnen och våga ta ansvar om det inte ges, föräldraskapet är delat och så ska det vara.
  • Egentid och tid för varandra – barnvakt är guld. En relation behöver tid och med barnen i samma rum som ni hela tiden försvårar. Våga ta tid för varandra och anlita barnvakt och våga även be om egentid för att få vara du en stund och inte bara vara mamma eller pappa.
  • Våga söka hjälp – alla behöver stöd någon gång. Om man känner att förhållandet börjar knaka i fogarna och humöret tryter ska ni inte bita ihop och försöka pusha igenom, sök hjälp i stället. En utomstående terapeut kan vara räddningen som förhållandet behöver.