Dö tillsammans

Alla kommer vi någon gång att dö, och förhoppningsvis sker detta när vi är gamla och grå – men livet är inte rättvist alla gånger och ibland kommer döden tidigare än väntat, och värst är det för vi som är efterlevare, men en tröst kan vara att veta att personen man älskat i alla fall inte dött ensam: vilket var fallet men bästisarna som var födda på samma dag och även dig på samma dag.

vård äldrevård äldreomsorgI kvällstidningarna såsom Expressen och Aftonbladet skrivs det ibland små hjärtevärmande berättelser om äldre älskande par som dött inom loppet av timmar från varandra för att de helt enkelt inte klarar av att leva utan den andre. Och visst fäller man då en tår och känner det fina med det hela när man tänker på hur mycket dessa personer måste ha betytt för varandra och vilket liv de måste ha haft tillsammans. Samtidigt i dessa berättelser kan man ofta läsa om hur deras överlevande barn och barnbarn pratar om hur bra det känns att deras älskade inte behövt leva själva och ensamma med endast sin makes eller makas urna som sällskap – nu är det istället barnen som kan ha kvar två tygdraperade urnor ovanför öppna spisen eller begrava föräldrarna sida vid sida, precis så som de levt sina liv. Men sedan kan man också läsa om hur många liv går förlorade i förtid, och då är det inte alls lika lätt för de efterlevande. Och ett exempel på detta är när vännerna Lily och Abbey dog tillsammans i en bilolycka.

Föddes på samma dag och dog på samma dag

ljusEtt dödsfall som uppmärksammats i Storbritannien är bilolyckan som krävde två unga flickors liv, Lily Godwin och Abbey Rogers. Dessa två flickor kanske inte låter som så värst speciella flickor, men dessa två 19-åringar är allt annat än vanliga och likaså deras dödsfall. Lily och Abbey föddes nämligen på samma dag, den 30 juni år 1995, och när detta uppmärksammades dem emellan kom de att bli oskiljaktiga vänner – fram till sin död den 13 december 2014. Och vad som hände var att flickorna roat sig på fredagskvällen på Stag Hotel i Lyndhurst i Storbritannien, där även Lily jobbade, och när de under natten till lördag åkte hemåt så blev deras bil kraschade, skriver Metro. På vägen hem fick de nämligen skjuts av en 21-årig man och ytterligare en 19-årig tjej men något hände och bilen körde rakt in i en vägg, rapporterade BBC, och det var hela 18 brandmän på plats som försökte få ut ungdomarna ur bilen. Men det var försent. Både Lily och Abby dödförklarades på platsen samtidigt som föraren och den andra medpassageraren fördes till sjukhus utan livshotande skador. Platsen där kraschen skedde är nu täckt av blommor och minnessaker för att hedra flickorna och till brittiska The Mirror har flertalet vänner, bekanta och familjemedlemmar uttryckt sin sorg över händelsen och något de allihop i alla fall finner lite tröst i utgörs av en enda sak – de dog precis som de levde: tillsammans.