Byt din lägenhet enkelt vid en skilsmässa

Vid en skilsmässa finns det en hel del att tänka på. Om du bor i en hyreslägenhet med din partner och behöver flytta från ert gemensamma boende behöver du lösa eventuella skulder, flytta bohag och annat. Genom att ordna ny bostad på ett smidigt sätt kan ni göra separationen så enkel som möjligt för er och för era eventuella barn.

För att säkerställa att du snabbt får en bra bostadssituation kan du kontakta din nuvarande hyresvärd och byta er stora hyresrätt mot två mindre. Med ett tillfredställande byte kan du få en lägenhet med en bra hyresvärd och ett gott geografiskt läge i förhållande till jobb och skola.

Sambolagen och er ekonomi

skilsmässaNär det gäller separation för de som bor ihop skiljer sig denna beroende på om ni är gifta eller inte. Äktenskapsbalken säger att vid skilsmässa har ni rätt att dela på allt ni äger tillsammans, även det som ni tog med er in i äktenskapet. Men om ni är sambo ingår endast ert bohag och bostaden i själva bodelningen. Lever ni i bostadsrätt och du äger bostaden så har även din sambo rätt till halva bostadens värde. Om ni har ett samboavtal kan detta dock upphäva de regler kring bodelning som står i sambolagen.

Sambolagen är en svensk lag som innehåller regleringar kring ägarförhållanden för personer som är sambor. När er samborelation upphör kan det vara så att den av er som har mest behov av er bostad kan få rätt att besitta den i bodelningen. I samboavtalet kan ni i förväg skriva in hur ni ska dela upp egendomen i händelse av att ni går isär. Egendomen kan bli enskild genom att:

  • Ni skriver ett äktenskapsförord
  • Ni ger en gåva med ett gåvobrev som visar på att egendomen är enskild
  • Ni skriver ett testamente eller samboavtal

Ta hjälp av jurist

När du skriver ett samboavtal kan det vara klokt att anlita en familjejurist. Det är också bra att redan från början betala lika mycket för bohag och bostad, så blir det inte lika stora problem vid separationen. Att inte ha koll på din partners ekonomi kan få besvärliga följder, därför är det bra att planera i god tid.