Bråk om pengar

Skulle världen och våra relationer te sig bättre om vi hade obegränsat med pengar att röra oss med? Antagligen inte? Vi kommer alltid att stöta på problem i våra liv – det handlar om hur vi går tillväga för att lösa dem.

Hur stark är kärleken? Den frågan testas ofta när det kommer till bråk om pengar. Vi tänker olika och resonerar olika vilket leder till att vi vill olika. När det kommer till alla som har delad ekonomi, mer eller mindre, kan en stor och viktig fråga vara vart man har sina lån och hur planen för att betala tillbaka dem ser ut. Vad ni kan göra är att lösa lån för att få bättre ränta hos en annan bank. Det gäller att vara aktiv och att istället för att bankerna ska ha kontrollen så ska ni ta den. Det är då man kan få bukt med onödiga ekonomiska problem. Men, alla problem med privatekonomin och ens relation ligger inte i vilken bank man har. Det handlar även hur man lever och spenderar sina pengar.

Bankbok och ärlighet

Det finns inget bättre än ärlighet när det kommer till relationer – samt att ta hand om privatekonomin. För, om vi lyckas vara ärliga mot oss själva så kan vi enklare inse att det kanske är något som inte stämmer. Och om vi är ärliga mot vår partner så kan denne aldrig känna sig utanför och då kan man gå igenom svårigheterna med att ändra ett beteende tillsammans. Att den ene har en större inkomst kan vara ett problem som gör att det blir obalans i förhållandet.

Oavsett om det knakar i fogarna på grund av privatekonomin eller inte så är det alltid bra att hålla koll på sina utgifter. Metron.se listar några bra exempel som man kan gå igenom för att få större koll. För den som verkligen undrar vart pengarna tar vägen är det alltid bra att för en tid använda sig av en bankbok där alla utgifter – och inkomster hamnar.

  • Mat – Mat är en punkt där man kan spara in massor av pengar. Du kan välja att inte äta ute varje dag på grund av lathet. Det bästa är att göra storkok och göra något trevligt av matlagningen genom att öppna en flaska vin. Denna mat kan man sedan förpacka i matlådor för att ta med till jobbet. Välj säsongsbasserat för att både komma billigt undan, men även för att dra ditt strå till att verka för en bättre miljö.
  • Räkningar – som vi nämnde innan kan det vara bra att se över sina abonnemang och finna billigare alternativ. När det kommer till frösäkringar behöver ni bara teckna en försäkring som gäller för er båda. Det kan även vara bra att kolla upp elavtal för att få det billigare på andra ställen.
  • Störstädning, med storsäljning – Ja, vad är bättre än en ordentlig storstädning och få bort allt som vi inte använder – för det är en del man samlar på sig genom åren. Att åka till återvinningsstationen är ett alternativ. Men då försvinner miljötänket med att ge tingen längre livstid samt att du kan tjäna lite pengar på det.