Bråk om ekonomin

”Bråka aldrig om pengar” var en av de saker som Kristian Gidlund, som gick bort tidigare i år, sade i sitt sommarprogram i P1 2013. Och visst borde vi lyssna mer på det här. Pengar är en väldigt central del av våra liv, och oavsett om vi fortfarande bor med vår familj, om vi bor själva eller om vi har en partner så är sannolikheten att vi bråkar om eller på grund av pengar väldigt stor. Tyvärr.

Det finns många anledningar till att pengar är en orsak till bråk, men ofta handlar det om hur mycket pengar man har, eller hur mycket man skulle behöva, och vad de pengarna ska läggas på. I parrelationer är det ofta så att det är en som till större del sköter ekonomin medan den andra inte har så stor insikt, och när båda inte är lika delaktiga kan det absolut leda till konflikter. Därför är det bra att se till att båda är involverade i privatekonomin, så att ingen har mer kontroll eller koll än den andra. Undantaget är givetvis om endera parten på något sätt har problem med att hålla i pengar, och inte kan låta bli att spontanshoppa för dyra saker eller kanske spela bort pengar. Då gäller det för den som har koll att också ha kontroll, så man inte hamnar i en ekonomiskt utsatt situation. 

En annan anledning till att man kan bråka om pengar är för att den ena kanske har mer pengar än den andra, och att man inte har bestämt tillsammans hur det egentligen ska fungera när man flyttar ihop och skaffar en gemensam ekonomi. Det är väldigt bra att tala igenom dessa saker innan man tar steget att skaffa gemensamt hem och ekonomi, även om det kanske känns som att det inte är så viktigt när man är nykär, och hur mycket ni än tror att ni aldrig kommer bråka om pengar så kan ni räkna med att jo, någon gång kommer det hända. Så det är bättre att vara förberedd.