Bearbeta sorg

Det finns många olika sätt att bearbeta sorg på, det är ett som är säkert. En som vände sin sorg till något positivt för andra är Josefin som miste sin mamma och som nu hjälper andra i liknande situationer med att bearbeta deras förluster.

Bara för att en begravningsbyrå hjälper med begravning av en närstående så betyder inte det att sorgearbetet är slut efter jordsättningen. Sorg är olika för alla och vi bearbetar förluster på väldigt skilda sätt. Men visst finns det en gemensam nämnare bär det kommer till att bearbeta sorg och det är att alla har nytta av hjälp och verktyg för att komma vidare efter en svår sorg. Det är något som Josefin väl är medveten om. Hon förlorade nämligen sin mamma i cancer när hon bara var 25 år gammal och det var först när hon utbildade sig till coach som hon förstod hur lite hon själv bearbetat förlusten och har nu vigt sitt yrkesliv till att hjälpa andra att ta sig vidare efter förluster.

”– Först så mattades min sorg av med tiden. Men när jag själv fick barn, så blev den så påtaglig igen. Och när mina söner började fråga om mormor då kom smärtan tillbaka jättestarkt. Och hur gör man när man bearbetar sorg? Det visste inte jag då” säger Josefin till Göteborgs posten.

Gick kurs i sorgbearbetning

För Josefin var det först när hon gick en kurs i att bearbeta sorg som hon insåg hur lite hon själv kommit över förlusten och också insåg att det är detta hon vill hjälpa andra med. Hennes mål är därför numera att ge andra de verktyg, stöd och hjälp de behöver för att ta sig vidare med när sorgen griper sig fast. Det hela handlar dock inte om samtalsterapi utan snarare om kognitiva beteendeförändringar och övningar eller konkreta uppgifter som personen i sorg får göra. Och när man kan dessa så har man ett stöd för livet och all sorts sorg som kan komma. För visst finns det många olika sorters sorg och inte bara död, i stället kan sorg hänga ihop med andra delar av livet såsom ett jobbs som gått förlorat, en vän man inte längre är vän med eller att man drabbats av sjukdom. Så oavsett vilken sorg man än har så vill Josefin understryka att den går att mildra och bearbeta – bara man vågar ta steget att ta till sig de verktyg som finns.