Bästa relationstipsen

Par kämpar varje dag för att få vardagen att gå ihop. De kämpar för att göra sig förstådda och att förstå, alla per är annorlunda likaså som individer. Att befinna sig i en relation där det inte riktigt fungerar är helt klart en sorglig situation för alla inblandande. Hur man löser dessa problem som uppstår är även det individuellt och alla har sina demoner att tampas med. Därför finns det en hel del råd och tips för att få relationer att fungera, för alla relationer är olika och kräver olika lösningar.

par slänger löv omkring sig

Det som är viktigt i en relation är kanske inte alls av betydelse för en annan. Så ser det ut och eftersom vi alla är olika så fungerar vi dessutom olika. Vi väljer partner efter olika kriterier och dras till personer, ibland helt omedvetet. Det är inte klart att alla relationer är det smartaste valet och det finns ofta en underliggande anledning till detta. Det viktigaste är att vi visar varandra respekt, trots våra olikheter och det är här det ofta skär sig i de flesta relationerna.

Tala med varandra

Det kan låta som en kliché men det är ändå sant. Att tala med varandra och inte till gör en stor skillnad på hur man uppfattar sin partner och kan hantera tankar och funderingar som kan uppstå. Det här är inte helt lätt för många par och att lyssna är ett test på ens tålamod. Beroende på hur lika eller olika ett par är så ger det olika situationer att hantera. Exempelvis kan det handla om att ett par består av en tystlåten och mer introvärt person, det kan göra att det är svårt för personen att sätta ord på känslor och att ens fundera över vad man känner. Å andra sidan kan den andra partnern vara en utåtriktad person som är van att sätta ord på känslor och gör detta ofta, den konflikt som då kan uppstå är alltså att den ena talar men inte lyssnar och den andre lyssnar med säger ingenting. I en relation måste det finnas ett utbyte, en jämvikt, en balans, allt för att ni båda ska må bra i ert förhållande.

problem i relationen

Sök hjälp om det krisar

Det är klart att det är långt ifrån alla förhållanden som håller, men vissa går att rädda och många förhållanden har lämnats kvar i en misär utan att ens har försökt blivit fixad. De som bör söka hjälp, oavsett om de vill att relationen ska fortsätta är:

  • Personer som lever i ett destruktivt förhållande, det kan vara fysiskt och psykiskt. Dessa bör söka hjälp om inte ihop så isär, det kan finnas underliggande psykiska problem som inte har hanterats om en väljer att leva i ett destruktivt förhållande.
  • Par som gått igenom en kris tillsammans, det kan vara allt från en olycka till barnlöshet bör söka professionell hjälp för att ta sig vidare.
  • Efter ett par år så stöter de flesta par på problem som inte är direkt stora men tillräckliga för att välja en annan väg än att stanna i förhållandet. Det kan vara otroligt onödigt om man älskar varandra och har en bra grund. Det kan då hjälp att gå och prata med någon.