Att begravas borgerligt

När någon dör är det vid den sista vilan som vi säger farväl. När det kommer till den tidpunkten är det viktigt att vi visar respekt och följer de önskemål som gjorts. Ofta handlar det om att en viss typ av låt ska spelas på begravningen. Här gäller det därför innan att kolla om den låter är godkänd så det inte blir några problem. Därför är det viktigt att om du inte vill ha en borgerlig begravning så kolla upp med församlingens krav innan.

Det är inledningen på ett av våra tidigare inlägg vilket heter ”Den sista vilan”. Och nog är det som så att man ska göra som texten säger, men många är det som glömmer att en begravning är fin för att man hedrar den som har gått bort, och inte för att man är i kyrkan.

För saken är ju faktiskt som så att om det är någon som dör, som av olika anledningar inte längre är med i Svenska Kyrkan (kanske aldrig heller har varit?), så har ju han eller hon exakt samma chans till en fin begravning. Vad man gör för att ordna detta är att kontakta en begravningsbyrå och informera om hur läget ligger till. De har säkerligen varit med om begravningar utanför kyrkan (då religion inte längre är lika stort i Sverige) och vet hur man går tillväga. För att förtydliga den stora skillnaden på att begravas i och utanför kyrkan har vi punktat upp saken tydligt:

  •  Kapell. Istället för att vara i kyrkan så kan man vara i ett kapell. Det är mindre och inte lika ”storslaget”, men kan absolut göras lika fint. Enkelt och avskalat brukar det vara, utan kors eller jesus på väggarna.
  • Begravningsförrättare eller officiant. Istället för präst är det en begravningsförrättare eller officiant som håller i begravningen. Han eller hon har av släktingar fått information om den avlidne och återberättar detta i form av minnestal och dikter under ceremonin
  • Musik. När det är borgerlig begravning som gäller kan valet av musik vara helt fritt.
Skillnaden är markant men inte stor. Det är gud som inte medverkar i begravningen, och om det är den avlidnes önskan bör det så förbli. Självklart behöver det dock inte betyda att det blir en mindre fin begravning.