Retired couple playing chess

Alla blir vi gamla

Det här med vikten av vår ålder, eller rättare vår besatthet av ungdom, är något vi bör glömma bort – alla blir vi gamla och det är varken farligt eller konstigt, snarare tvärt om: något härligt.

Retired couple playing chess

Idag lever vi i en värld där ungdom och det unga idealet kantar vardagen, men sanningen är att vi alla någon gång kommer bli gamla och grå, oavsett om vi försöker skjuta upp det eller ej. Men visst kan det vara skrämmande att bli äldre eftersom att både kropp och själ kan påverkas, fast som tur är går det mesta att lösa. Får man sämre syn kanske en trygg ögonoperation kan vara svar på problemet och får man problem med lederna kan lite extra motion göra susen – något man kan börja med redan innan åldern sätter sina första spår. Förutom just de kroppsliga ändringarna som sker när man passerar en viss ålder är det nämligen inte så dumt att bli gammal alls, vilket är precis SVTs dokumentärserie i tre delar av Åsa Blanck heter. Den går att se på SvtPlay och i den serien får vi följa med tre krutpensionärer som verkligen visar att åldern bara är en siffra – även om kroppen är lite skröpligare än vad den en gång var.

Ålder är bara en siffra

Att bli gammal har inte bara negativa sidor. Man kan fortfarande bli kär, inse sin sexualitet och utforska livet, fast med nya ögon, mer erfarenhet och ur ett helt nytt perspektiv. Det skildras bland annat i Utbildningsradions programserie VeteranTV som finns i sex säsonger med olika inriktningar. Till exempel visar 75-årige Jan hur det går till när man letar och finner en gammal ungdomskärlek, varför det äts så otroligt mycket medicin helt i onödan och hur det är att leva med hörselnedsättning samt mycket, mycket mer. För visst kan det vara svårt att bli gammal, men allt är långt från negativt. Vad VeteranTV skildrar är nämligen livet efter pensioneringen och hur det faktiskt är att åldras i Sverige idag med allt från sorg, glädje och drömmar hos äldre till nyfikenhet, närhet och livsglädje samtidigt som man också tar upp de svåra frågorna om döden och sjukdomar. Med andra ord en programserie som alla bör kika närmare på, gammal som ung!