Undvik bråk om begravning

När en närstående går bort är det ofta en hel del känslor utöver sorg som rörs upp, och det kan många gånger leda till bråk om begravningen mellan släktingar – som tur är finns sätt att undvika att detta sker, här är tipsen.

Allt fler anhöriga bråkar om begravningen och flest tvister uppstår i storstadsområden skriver den kristna tidningen Dagen där man intervjuat Elisabeth Tollsten som arbetar som medlare vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning. Enligt henne brukade hon kallas in cirka 3-4 gånger om året i början av sin karriär, men i fjol fick hon medla vid hela 17 stycken konflikter. Så hur ska man göra för att undvika detta? Det bästa tipset är att faktiskt underlätta för sina efterlevande och själv skriva ut klart och tydligt hur man önskar att begravningen ska till när man fortfarande är i livet. Hos exempelvis fenixbegravning.se finns flera guider till hur man går till väga för att planera sin egen begravning, hur en anhörig kan få stöd i sitt sorgearbete och det finns en massa bra information till den som kanske ensam ska begrava en närstående med mera.

Så här gör du för att undvika tvister om begravning

Hur mycket man än planerar och förbereder för sin egen begravning så kan man i alla fall inte styra över om en tvist mellan de efterlevande kommer uppstå eller inte. Men för att verkligen säkerställa att du gjort allt i din makt finns några bra punkter att lägga på minnet. Här är några tips om vad du ska fokusera på som Allas sammanställt:

  • Informera – tala om för dina anhöriga hur du vill ha det, och var noga med att säga samma till alla och lämna så lite utrymme för personliga tolkningar som möjligt och var tydlig. Säg till exempel rakt ut vilken kista du vill ha, om du vill kremeras, vilken musik som ska spelas, vilka psalmer du vill ha och vart någonstans du vill begravas och så vidare.
  • Skriv ned – ett testamente eller ett brev kan vara till god hjälp för dina anhöriga i sorgens stund där du själv skrivit ned hur du vill ha det. Ett tips är att använda dig av olika tjänster som begravningsbyråerna använder sig av såsom Livsarkivet, Vita arkivet och Enkla arkivet med flera.
  • Meddela att önskemål finns – glöm heller inte att meddela att du skrivit ned dina önskemål om begravningen och berätta vart någonstans dina anhöriga hittar denna information, det går även att göra sökningar i arkiven om önskemålen skrivits där men bäst är om du själv berättar att det finns så slipper dina nära och kära leta på olika platser.